Voor de derde maal naar Myanmar

APELDOORN – De Apeldoornse artsen Wim Theuvenet en David Schiettecatte reizen in januari volgend jaar samen met operatiekamerverpleegkundige Aly Boven opnieuw naar Myanmar om daar in een Lepraziekenhuis te assisteren bij operaties en workshops te geven aan lokale operatieverpleegkundigen.

Het is inmiddels de derde keer dat dit team naar dit moeilijk toegankelijke land reist. “Het is prachtig werk, wat Leprazending daar doet”, vertelt Aly. “Lepra komt in Myanmar nog relatief veel voor. Leprapatiënten worden er nog vaak verstoten uit hun dorp of familie, maar in het ziekenhuis van Leprazending worden ze met liefde en respect behandeld.”

Leprazending voert in haar ziekenhuis hersteloperaties uit aan onder meer de handen en voeten van leprapatiënten. Maar niet alleen leprapatiënten, ook slachtoffers met brandwonden en kinderen met aangeboren afwijkingen (zoals klompvoeten) komen naar dit specialistische ziekenhuis om te worden geopereerd.

Aly zoekt voor de reis nog sponsoren die willen bijdragen aan de reiskosten. Daarnaast wil ze graag het ziekenhuis helpen met de aanschaf van speciaal operatiekamerschoeisel. Ze is daarvoor een crowdfundingcampagne gestart. “Ik ga in Myanmar een les verzorgen voor de lokale operatiekamerassistentes. Het zal voornamelijk gaan over hygiëne in de operatiekamer. Hoe beter de hygiëne, hoe kleiner de kans op infecties na de operatie. Dat valt niet altijd mee met de beperkte middelen die ze daar hebben. Ik zou voor het ziekenhuis het liefst voor iedereen een goed paar operatiekamerschoenen willen kopen. Dat zou enorm helpen in het voorkomen van infecties”

Zie ook de website van Leprazending.

Bron: Apeldoorns Stadsblad, 11 november 2016

Pin It on Pinterest

Share This