Voor veel mensen is de stap naar een plastisch chirurg – of esthetisch gespecialiseerd chirurg – geen gemakkelijke. De meeste patiënten worstelen al jaren met vragen of onzekerheden over hun uiterlijk. Daarom neem ik ook uitgebreid de tijd om mijn patiënten en hun wensen en verwachtingen goed leren kennen. Allereerst gebruik ik daarvoor het intakegesprek, maar ook al mijn overige contacten met de patiënt. Ik zal nooit iemand opereren zonder dat ik voorafgaand uitvoerig met haar of hem gesproken heb.

Als plastisch chirurg zie ik het daarbij als mijn eerste taak om de mensen die ik zie op mijn spreekuur adequate informatie te verschaffen. Zo kan ik hen helpen om de juiste keuze te maken. Die keuze hoeft zeker niet altijd een chirurgische correctie te zijn. Een grondig intakegesprek is ook erg belangrijk om de wensen en verwachtingen van de patiënt goed af te stemmen op de mogelijkheden die ik als plastisch chirurg heb. Ik leg dit graag uit met een paar voorbeelden.

Overgewicht: eerst afvallen en sporten vóór plastische chirurgie

Als een patiënt kampt met een licht overgewicht, adviseer ik om eerst zelf aan de slag te gaan. Met afvallen, de juiste voeding en sporten kan al veel bereikt worden. Als er dan nog zones van het lichaam overblijven die niet verbeteren door een combinatie van gezonde voeding en meer beweging, dan overleggen we opnieuw. Zo is het vaak moeilijk om de zogenaamde ‘zadeltas’ op de heupen kwijt te raken met eigen inspanning. In dat geval overleg ik met de patiënt of plastische chirurgie een oplossing kan zijn.

Een onjuist zelfbeeld kan niet gecorrigeerd worden met chirurgie

Ook komt het voor, dat het niet helemaal duidelijk is wat de patiënt precies stoort aan zijn of haar uiterlijk. Voor de buitenstaander lijkt er geen reden te zijn voor een operatie. Vaak is dit het geval als de patiënt kampt met een onjuist zelfbeeld, of psychische problemen. Het is belangrijk dat deze eerst bespreekbaar gemaakt en onderkend worden door de patiënt, omdat chirurgie hierbij niet zal helpen.

Een andere operatie dan verwacht voor het beste resultaat

Een ander voorbeeld is, dat een patiënt streeft naar een bepaald schoonheidsbeeld en daarbij al een idee heeft over het type operatie. Uit het intakegesprek kan dan duidelijk worden, dat een andere operatie voor een beter resultaat zal zorgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de situatie waarin een patiënt voor een opener blik denkt aan een bovenooglidcorrectie. Na overleg kan dan een bovenooglidcorrectie gecombineerd met een endoscopische wenkbrauwlift de beste oplossing blijken te zijn.

Samen met de patiënt wordt de beste oplossing bepaald

Samengevat, komt er in de praktijk vaak meer kijken bij plastische chirurgie dan klakkeloos uit te voeren wat de patiënt vraagt. In de meeste gevallen is het wel zo dat patiënten goed geïnformeerd zijn, bijvoorbeeld door de media en eigen onderzoek op internet. In onderling overleg ontstaat meestal de beste oplossing, waarin het belang van de patiënt altijd voorop staat. Een consult met een erkend plastisch chirurg kan u al of niet bevestigen in uw keuze.

Pin It on Pinterest

Share This